Skagerak Varme arbeider målrettet med å tilby bærekraftig energi til husholdninger og næringsliv gjennom fjernvarmenett i både Grenland og Vestfold. 

Overskuddsenergi

Skagerak Varme har i disse dager sendt inn innspill til Energidepartementet både i forbindelse med høring på NVEs forslag til prisregulering og til foreslåtte endringer av energimerkeforskriften. Begge sakene står for sentrale rammebetingelser for fjernvarmebransjen og hvilke muligheter bransjen har for å investere og videreutvikle den.  

Skagerak Varme har fjernvarmekonsesjon i Skien, Porsgrunn, Tønsberg og Horten. I Tønsberg og Skien er grunnlasten basert på bioenergi. I Horten benyttes varmepumper basert på sjøvann og i Porsgrunn benyttes overskuddsenergi fra industrien på Herøya. 

I høringsinnspillene har Skagerak Varme lagt vekt på at prisreguleringen må utformes slik at fjernvarme gis nødvendige rammebetingelser i form av forutsigbarhet, lønnsomhet og investeringsmuligheter. For energimerkeordningen innebærer dette blant annet at man må sørge for at fjernvarme likestilles med andre oppvarmingsløsninger i ny energimerkeordning. Det blir stadig viktigere å kunne oppnå energiklasse A ved både bygging og renovering av bygg. De foreslåtte primærenergifaktorene for fjernvarme, fjernkjøling og biogenergi er imidlertid satt så høyt at dette ikke vil bli mulig. Skagerak Varme har derfor i sitt innspill bedt om at primærenergifaktoren settes lik 0,45, slik også Multiconsult har rådet NVE til. På denne måten vil kollektive løsninger som fjernvarme likestilles med individuelle løsninger som varmepumpe.  

En viktig oppvarmingskilde

Både Energikommisjonen og Nett i tide peker på fjernvarme som en viktig kilde til oppvarming i framtida. Fjernvarme kan avlaste et høyt belastet kraftnett og samtidig bruke ressurser som ellers ville vært å anse som avfall. Grenland har store mengder overskuddsvarme fra industri, og dette fortsetter å øke gjennom blant annet bygging av nytt datasenter. Av 1 TWh spillvarme, benyttes i dag bare fem prosent til fjernvarme. Samtidig bygges det i dag ut datasenter på Glomstul i Skien og industriarealer på Frier Vest i Bamble. Vi forventer på sikt omtrent ytterligere 2 TWh spillvarme her.  

Det ligger i Skagerak Varmes DNA at vi ønsker å utvikle slike forretningsmuligheter, og overskuddsenergien kan først og fremst benyttes til å lage fjernvarme. Noen må likevel ønske å benytte seg av denne fjernvarmen. Da trenger vi gode rammebetingelser som fremmer, framfor hemmer, investeringer.  

Innspill  

Skagerak Varme har sendt inn innspill til Energidepartementet om endringer i energimerkeforskriften for bygninger og innspill til NVE sitt forslag til ny prisregulering for fjernvarme. Du kan lese mer om vårt innspill om energimerkeforskriften her og prisreguleringen her.